Mikäli Helsingissä(kin) kulkee silmät auki, voi nähdä monenlaista virallista ja epävirallista taidetta. Tunnettujen valtionpäämiehiä ja taiteilijoita esittävien patsaiden lisäksi puistot, pusikot ja sivukujat ovat täynnä kaikkea jännää.

Erityisesti Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on tänä kesänä antanut tilan monenlaisille ympäristötaideteoksille.

Yllä oleva teos on nimeltään Läpimärkä ja se esittää meren nousun yllättämää illallista. Alla puolestaan on Ruokapöytä, jossa esitetään yhden ihmisen päivän aikana tarvitsema ravinto.

Eniten minua miellyttävät kuitenkin puistoon piilotetut puukeijut.  Kaikkia emme löytäneet parissakaan tunnissa, mutta tässä esimerkiksi kuusikeiju:

Puutarha on auki vielä syyskuun loppuun asti, joten äkkiä bongailemaan! Puutarhan kaupasta saa muuten myös mm. kierrätysmateriaalista valmistettuja tavaroita ja hamppulankaa.

Kaupunkikin on kantanut oman osansa ja erityisesti ulkoilualueet ovat täynnä monenlaisia oivalluksia.

Tämä laituri löytyy Toivo Kuulan puistosta Taka-Töölöstä ja vaikka jotkut riemuidiootit ovat yrittäneetkin pilata sen, saa kaiteen linnuistakin yhä selvää. Samaa tyyliä jatkavat mm. Kaivopuiston leikkipuiston linnut:

Lisää eläimiä löytyy oikeastaan melkein kaikista leikkipuistoista ympäri Helsinkiä.

Mikäli kaupungilla (ja lähiöissä) kulkee silmät auki, voi nähdä valtavasti "epävirallista" taidetta. Osa on tietysti pääosin kantaaottavaa, mutta suurin osa - uskoisin - on lähinnä vain tehty luomisen ja oivalluksen ilosta.

Valtaosa "teoksista" on tarroja tai sabluunagraffitteja, joiden sijoittaminen on usein iso osa kokonaisuutta. Yllä oleva kissa ikkunassa löytyy Ullanlinnan seutuvilta mutta hauskoja pieniä otuksia olen bongannut myös esimerkiksi mannerheimin tiehen, kiveykseen, liimattuna.

Osa on tietysti myös maalauksia, jotka on käyty liimaamassa paikoilleen (kuten norsut yllä) tai jopa maalattu paikan päällä. Ja sitten ovat tietysti neulegraffitit!

Ja kyllä ne lapsetkin osaavat. Taiteiden yön kunniaksi Roihuvuoren alaikäiset yhdessä värittivät koko Roihuvuoren tien (rapia kilometri) jalankulkuväylän osuuden (ja hiukan muitakin teitä) katuliiduilla. Ja koska sää salli, säilyivät kuvat melkein viikon kulkijoiden ilona!

Lisää tällaista!